neděle 7. ledna 2018

mléko a med


Rupi Kaur
Dnes bych se s Vámi chtěla podělit o jednu knihu, která mě v poslední době hodně oslovila. Jmenuje se Mléko a med a autorkou je Rupi Kaur, kanadská básnířka a malířka. Narodila se 5. října 1992 v Indii.V roce 2014 vydala knihu Mléko a med (v originále Milk and honey). Kniha se vypořádává s tématy jako je násilí, závislosti, láska, ztráta a feminismus. Prodalo se jí přes milion kopií a dosáhla čísla jedna na listu bestsellerů the New York Times.


 Rupi se narodila
 v Punjabu, v Indii
do rodiny Sikhů, její rodina emigrovala do Kanady, když jí byly čtyři roky. Jako malá byla inspirována malbami a kresbami své matky. Psala básně svým kamarádům na jejich narozeniny nebo dopisy pro své školní lásky. Vystudovala létoriku a profesionální psaní na univerzitě Waterloo v Ontariu.

V roce 2015 jako část fotoprojektu na univerzitě uveřejnila svou fotku, ležící na posteli s mestruační krví okolo a na svém spodním prádle. Fotka byla součástí foto série, ve níž se snažila destigmatizovat tabu kolem menstruace.

Její první kniha je Mléko a med , sbírka básní, prózy a ilustrací. Kniha je rozdělena do čtyř kapitol a každá z nich se vypořádává s různým tématem. Názvy : zraňovaná, milující, opouštěná, odpouštějící.

Mléko a med jsem asi za hodinu přečetla jedním dechem. Je o lásce, o zklamání,o lásce k sobě samé a ženám obecně. Doporučuji. Kdo chce, může rupi kaur sledovat na instagramu, facebooku nebo twitteru.



Žádné komentáře:

Okomentovat